tegelzetbedrijf Groningen banner

Tips en Trucs

Geschreven door Johan van der Haak.

Hoe te beginnen met tegelen   Waterpas

Indien begonnen wordt met een hele tegel vanaf de vloer zoekt u eerst het laagste punt op. In douches is dit dikwijls ter plaatse van het putje of drain. Meet met twee tegels met gelijkmatige voeg na hoe u bij het plafond uitkomt. Als u bij het plafond moet snijden, zorg er dan voor dat  het snijstuk groter dan een halve tegel is. Zet op circa ooghoogte een waterpasstreep om een mooie strakke tegellijn te bewerkstelligen. Zodra u de hoogte heeft bepaald zoekt u het midden op van de muur. Vanaf het midden gaat u met twee tegels kijken hoe u aan de zijkanten uitkomt. Is dit stuk kleiner dan de helft, schuif dan de tegel op zodat het hart van de tegel het midden is. Op deze wijze heeft u altijd stukken langs de kant die groter zijn dan de helft.

 

Pasta- of poederlijm?    pastalijm

Voor het betegelen van wanden wordt dikwijls pastalijm gebruikt en voor  vloeren poederlijm. Heeft u een niet zuigende vloertegel uitgezocht die u aan de wand willen verlijmen, dan kunt u het beste poederlijm gebruiken. Ook als u veel moet opvullen kunt u beter poederlijlm gebruiken. Pastalijm wordt in dikke lagen niet hard. Pastalijm op de vloer is sterk af te raden, het kan niet of nauwelijks drukkrachten opvangen.

 

Kimband en kimpasta    kimpasta

In natte ruimtes dient kimband aangebracht te worden om het doorslaan van vocht te voorkomen. Zowel in de staande hoeken alsmede op de plekken waar wand en vloer bij elkaar komen wordt doorgaans kimband aangebracht. De hoeken worden ingesmeerd met kimpasta waaroverheen de kimband wordt geplakt. Daarna wordt er over de kimband nog een laag kimpasta aangebracht om het geheel waterdicht te maken.

 

Hoe maak je gaten in tegels t.b.v leidingen, dozen, flexafvoeren?

Als een leiding uitkomt op de kruising van twee of meerdere tegels kun je eenvoudig met de flex vanuit de zijkant inslijpen. Indien er een gat in het midden van de tegel moet worden gemaakt, dan teken je het gat af op de achterkant van de tegel. Je hebt in dit geval meer marge om door de tegel heen te komen. De (te) lange sleuven zitten op de achterkant en zullen aan de voorkant niet zichtbaar zijn. Eventueel kun je de vierkante gaten rond maken door de tegel rond te knippen met een vlechttang.

 

Wat is de trend op het gebied van tegels?

Een jaar of 10 a 15 geleden werden de relatief kleine tegels verticaal geplaatst en vloeren dikwijls diagonaal gelegd. Ook werd er veel gebruik gemaakt van biesjes op ooghoogte. Dit is allemaal passe. Vandaag de dag worden grote tegels (30*60) horizontaal en recht boven elkaar verwerkt. Je creeert hiermee een ruimtelijk effect. Je ziet ook vaak dat er accenten wordt gelegd met een afwijkende tegel zoals strokentegels op het inbouwreservoirs van het toilet en badombouw. Dit geeft een stijlvol effect. Zorg er wel voor dat er niet teveel accenten worden gelegd, houdt de rust er in.

 

Tegels over tegels plakken

Indien u uw badkamer,toilet of keuken opnieuw wilt betegelen is het niet altijd nodig om de oude tegels eruit te hakken. Als u de oude tegels ontvet kunt u daarna met een vlakspaan een filmlaag aanbrengen die de ondergrond stroef maakt opdat de tegels niet gaan zakken. Bovendien worden kleine oneffenden door de filmlaag weggestreken.

 

Welke ondergronden moeten voorgestreken worden?

 Voorstrijk heeft als doel om zuiging van de ondergrond te reduceren. Tevens bindt het de stofdeeltjes met de ondergrond. Voorstrijk, oftewel dispersieprimer, moet altijd toegepast worden op zuigende ondergronden of ondergronden die zanderig zijn. Enkele ondergronden waarbij u altijd voorstrijk moet gebruiken: Gips, gasbetonblokken, geegaliseerde vloeren, hout, zanderig raapwerk. Over het algemeen hoeven cementgebonden ondergronden niet voorgestreken te worden.

 
Cementdekvloeren maken 
 
cementdekvloeren-1
Vloerspecie wordt gemaakt van cement, zand en water. De verhouding hierbij is: 1 schep cement op 3 scheppen zand. Het geheel dient dusdanig bevochtigd worden totdat je een balletje kan maken als je het in je handen kneedt (aardvochtig). Voor je de specie op de vloer gooit, moet de ondervloer eerst bevochtigd worden en ingeschrobt met wat losse specie. Als de vloer vol ligt maak je eerst banen aan de buitenste randen. De buitenste banen dienen dan als geleider om het tussenvlak af te reien. Om een mooi glad en verdicht geheel te verkrijgen kunt u het beste na elke baan het geheel opschuren met een zogenaamd schuurbord.
 
 

                

 

Voor meer tips, bel of mail naar tegelzetbedrijf Huizentrend Groningen.